Havaianas papucsok
Megosztom:

Érdekességek

Mekkora a lábam?

Hogyan fordulhat velünk elő, hogy összezavarva állunk egy cipőbolt közepén, kezünkben a megvételre szánt darabbal, amin legalább négy különböző méretezés látható? Ezrek szeretnének választ kapni hosszú évtizedek óta arra, hogy miért nincs egységes nemzetközi méretezése ennek a nélkülözhetetlen kelléknek. Te nem így vagy ezzel? Országonként mérnek cm-ben, hüvelykben, eltérő szisztémák szerint, miközben mi csak egy lábunkra illő komfortos darabot szeretnénk, tartós használatra. Tovább bonyolítja a helyzetünket, ha lábunk két méret közé esik. Ezt a problémát a gyártók nagy része nem tudja és nem is akarja orvosolni, mivel a fél méretek legyártása nekik jelentős többletköltséget eredményezne. Statisztikák azt mutatják, hogy - hosszat és szélességet beleértve - kb. 100 különböző felnőtt lábméret létezik. Ezért van az, hogy a lakosságnak csupán a fele hord olyan cipőt, ami pont a lábára való.
 

Hogyan került az árpaszem a cipőbe?

Kisiparosok, kereskedők és tudósok kérésére I. (Földnélküli) János királyt bízták meg az 1215. június 15.-i Magna Cartaban, hogy egységesítse a hossz- és egyéb mértékegységeket az angol birodalomban. Akkoriban is (nem csak manapság) eléggé lassan születtek meg kormányrendeletek, így semmi nem történt 1304-ig, amikor megalakult végre egy erre a célra kitűzött bizottság. De I. Edward királynak (tudod, aki a walesi bárdokat kinyírta) úgy látszik nagyobb gondjai voltak ennél. újabb húsz év tanácskozás (!) után végül is 1324-ben már fiának II. Edward királynak pattant ki az agyából az a bölcs döntés, hogy árpaszemekkel kezdjék el mérni a cipők hosszát. Három egymás mellé tett árpaszemből lett egy inch (hüvelyk) elnevezésű hosszmérték, tizenkét inch lett egy foot (láb) és ebből adódóan 36 árpaszem egy sorban lett "egylábhossznyi". Innentől kezdve az árpaszem elmélet alapján számolnak ma is Angliában, Ausztráliában, és észak-Amerikában. Egy árpaszem hossza megközelítőleg 8,5 mm. Valljuk be, ezt így azért semmiképpen nem nevezhetjük pontos és praktikus mérőeszköznek manapság a 21. században, de azért megmaradt.
 

Párizsi pontok

A franciák - egy pár száz évvel később - úgy gondolták, hogy ők jóval bölcsebbek, mint az angolok és egy "logikusabb" méretrendszert fognak megalkotni. Kitalálták a "párizsi pontot" melynek mérete 2/3 cm (6,666 mm) és egyben az európai méretezést is, miszerint ha elosztjuk a kaptafánk (nem a lábunk!) milliméterhosszát ezzel a bűvös számmal, megkapjuk a cipőméretünket. Vagyis, ha mondjuk kereken 26 cm hosszú a lábfejed az párizsi pontokra átszámítva 39-esnek felel meg (39 * 2/3 = 26 cm), de itt Európában mégsem 39-est hordasz, hanem 41-est! Nem egy őrület? Az bizony! A brazil cipőgyártók viszont úgy döntöttek, hogy ők a lábfejhosszat tekintik mérvadónak, és a szerint számoznak: ezért van 2 méretszám eltérés a két módszer között.
 

Végül is mekkora papucsot vegyek magamnak?

Végre egy kis öröm! Nálunk valamennyivel könnyebb meghatároznod, hogy melyik a lábadra legmegfelelőbb Havaianas papucs. Könnyítésképpen duplaméretezésben állítjuk őket elő, mert a gyártásnál (a kaucsuk kihűlése után) egy pár millimétert tágulhat vagy zsugorodhat az anyag. Javasoljuk és kérjük, hogy tekintsd meg Mérettáblázatunkat a Modellek menüpont alatt, és ennek tudatában töltsd ki a papucsméretedet a Regisztrálásnál ill. az adatmódosításoknál! (Adatmódosítás menüpont) Megjegyzésként említsük meg azt is, hogy hosszú kutatásunk során nem tudtunk rájönni arra, mi volt a logika a 2/3 cm-es "párizsi pont" mögött. Számtalan cipészt, cipőkereskedőt megkérdeztünk, sőt még cipőgyár-tulajdonost is, de senki sem tudott konkrét válaszokat adni. Egyelőre mindannyiunk titkos vágya marad csupán az a lehetőség, hogy betérve egy üzletbe elég legyen annyit mondanunk: "Zokniban 270 mm hosszú és 95 mm széles a lábam, mutatnál egy pár cipőt?"
 

Források:

Time: 0.0572 ms | Memory: 2.73MB | Version: 4.0